9 interdictii si legi ciudate din vremea comunistă

Înainte de 1989 viaţa românilor era extrem de grea datorită in mare parte unor legi din acea perioadă.Erau nevoiţi să îndure frigul din apartamente, primeau apă caldă după program sau chiar deloc, stăteau la cozi interminabile pentru un kilogram de carne şi o sticlă de ulei,plus ca toate erau restrictionate si le primeai cu portia.

1-Să ai propria maşina în perioada comunismului era cel mai excentric vis,iar să-ţi cumperi o Dacie trebuia să aştepţi cinci ani de zile.Nu oricine putea avea un ARO sau chiar o Dacie. Maşina de teren a românilor se putea obţine doar cu aprobare de la Partid. 

2-Peste 20 de biserici si asezaminte monahale au fost distruse, partial sau total, in perioada comunismului?

3-Dupa anul 1981 a început raționalizarea alimentelor – lapte, pâine, carne, zahăr și altele.Ratia era de o paine de adult si jumatate pentru copil. Rafturile magazinelor erau mereu aproape goale.Lumea se trezea de la ora 4 dimineata sa stea la coada, si isi lasau sacosa cu sticle goale de lapte la rand.Portocale sau banane vedeai doar in apropierea Craciunului si nu oricine avea acces la ele si putea sa le cumpere.

legi ciudate din vremea comunistă
legi

4-Nu aveai curent după o anumită oră, nu aveai voie să ieși pe stradă după ce se dădea stingerea și dacă ieșeai trebuia să ai motive bine intemeiate.Lumina se oprea din ce in ce mai des, li se tot amintea ca trebuie sa fie responsabili si sa protejeze astfel mediu. Uneori era intrerupta ore intregi, riscand sa se strice si putinele alimente pe care le aveau romanii prin frigider.Programul TV conținea doar realizările tovarășului și, în cel mai bun caz, un film nord-corean “.

Citeste si : Cele 13 minuni ale lui Nicolae Ceaușescu ,nestiute de multi

5-Cartușul de Kent. Te scotea din orice încurcătură, cum ar fi trecerea cu maşina pe roșu sau în cazul în care aveai nevoie să deschizi ușile unităţilor comuniste de alimentaţie pentru a face rost de carne sau ulei.

6-Sacrificarea animalelor pe ascuns.Nimeni nu avea voie să dețină mai mult de câteva găini, un câine și o pisică în curte. Așa că obiceiul tăierii porcului fusese interzis. Acest lucru se făcea pe ascuns, contra unei pungi de carne date milițianului. În schimb, sacrificarea unui vițel era un act de mare curaj, deoarece pentru așa ceva se pedeapsa era de închisoare.

7-Neoficial, contracepţia era practic interzisă in acea vreme. Nu exista nicio lege împotriva contracepţiei, dar devenise un subiect tabu.” (Adrian Sângeorzan, doctor ginecolog, Braşov).În cei 23 de ani s-au născut peste două milioane de copii nedoriţi, doar conform statsticilor comuniste au murit în urma avorturilor ilegale cel puţin 10.000 de femei.

legi ciudate din vremea comunistă
legi

8-In weekend transportul public era sistat, iar cu autoturismul personal puteai să circuli în funcție de anotimp, numărul de înmatriculare și data din calendar. Dacă data era un număr impar și mașina avea tot un număr impar, circulai, altfel așteptai ziua când și una, și alta se potriveau.

9-Bătrânilor nu le era ușor nici lor să trăiască.Nu vă spun că pe linie de sănătate, medicii care îndrăzneau o rețetă gratuită mai mare de 100 de lei erau sancționați, dacă erai bătrân și chemai Salvarea în primul rând te întrebau ce vârstă ai și dacă aveai peste 60 de ani nu venea Salvarea.Povestea intr-un interviu, fostul procuror militar Dan Voinea.

SURSE evz.ro romanialibera.ro nccmn.fandom.com cotidianul.ro

Citeste si:

adevarat afla raspunsul amuzant autotratament Baba Vanga caini ceapa clarvazatoare colturi ale lumii condensul geamurilor conspiratie craciun cult secret cum putem rezolva problema curiozitati despre ciocolata CURIOZITATI INCREDIBILE de vazut fara noroc film woow firme renumite furnici GHICITORI ghinion gninion incredibil ingenios interzis alimente limba romana logo mancare de craciun MESAJE ASCUNDE mesaje din logo mister nu stiai asta OAMENII GHINIONIST pisici placebo predictii razboi romania romanii violentii suntem unici surprinzatoare viata furnicilor violenta in vorbire