Cea mai veche utilizare a expresiei Black Friday datează din 1869 și nu a avut nimic de-a face cu cumpărăturile .Mulți cred că această zi și-a primit numele datorită faptului că magazinele merg adesea în pierdere, încercând să atragă clienți cu reduceri uriașe. Dar adevăratele origini ale termenului sunt mult mai întunecate.
Vinerea neagră era ziua în care sclavii negri au fost vânduți la reduceri mari în Statele Unite.
O teorie populară care circulă pe rețelele de socializare unde se precizeaza că originea de Black Fridayse datorează faptului că în trecut, în vinerea de după Ziua Recunoștinței, sclaviștii profitau de ocazie pentru a vinde cei mai ieftini sclavi în fața slujbelor grele ale iernii. și, prin urmare, originea sa se întoarce la sclavie.
Prima navă cu sclavi negri africani au ajuns pe țărmurile Americii de Nord în 1619 în Jamestown. Nimeni nu i-a privit ca pe niște ființe umane, erau catalogati ca si , mașininari vii bune de lucru. Au fost grupați în funcție de vârstă și de performanța așteptată, vânduți la o licitație publică, o călătorie lungă până la plantații, marcaj cu fier fierbinte și trudă nesfârșită însoțită de lovituri de bici până la moarte.
Abia la sfârșitul anilor 1980, Black Friday s-a răspândit în Statele Unite într-un mod mai pozitiv: a devenit sinonim cu profituri record pentru vânzători și bunuri profitabile pentru cumpărători.
În America, vânzările aveau o semnificație suplimentară: vânzătorii nu numai că scăpau de surplusul de bunuri din magazin de Ziua Recunoștinței, dar îi atrageau și pe cei care doreau să facă cumpărături devreme pentru sărbătorile de Crăciun.
Black Friday se referă inițial și la evoluția nefavorabilă a prețurilor aurului în 1869 și la prăbușirea bursierei șase decenii mai târziu.Vânzătorii au încercat să pornească din nou economia slăbită cu reduceri semnificative , care urmau să atragă clienții în magazine.
Cele mai populare de Black Friday sunt electronicele (în special televizoarele și smartphone-urile), jucăriile pentru copii și, bineînțeles, îmbrăcămintea.
Se întâmplă adesea ca prețul inițial înainte de reducere să fie umflat artificial sau să fie prețul la care bunurile au intrat pe piață în urmă cu câteva luni si care oricum ulterior eru puse la reducere. În acest fel, vânzătorii pot obține reduceri care par foarte avantajoase la prima vedere.
Citetse si :
- Top 7 cele mai mici tări din lume
- Cine a inventat Pizza și de ce era considerată Mâncarea Săracilor?
- Istoria creștinismului și Marea Schismă: Ce i-a despărțit pe ortodocși de catolici?
- Cum funcționează inteligența artificială? Explicații simple pentru toată lumea
- Cum erau împărțite granițele marilor puteri acum 100 de ani: Țări, tratate și transformări globale
15 curiozitati aaaanimale amuzant animale bautura biblia caini ceapa conspiratie craciun CURIOZITATI INCREDIBILE domesticit dragoste emblema florala a Romaniei fals print ghinion greu crezi asta imposibi incredibil ingenios interzis interzis alimente japonezii Locuri mierea mister Moș Crăciun nu sarbatoreste craciunul nu stiai asta oamenii obiecte care aduc ghinion obiecte in casa piramide pisici Povestea prinţ razboi remedii romania România Secretele stau pe podea cand mananca superstitii uriaș vanzare bunica