Bujorul a fost declarat emblema florală a României

La fel ca multe alte flori, semnificația florilor de bujor are o semnificație aparte in funcție de fiecare culoare in parte. Bujorii roșii înseamnă dragoste, roz înseamnă noroc, iar cei albi prosperitate.

Printre argumentele inițiatorului proiectului se numără și faptul că florile de bujor sunt foarte îndrăgite de români , fiind extrem de des cultivate in grădinile și curțile oamenilor de la țara ,plus că bujorul este prezent într-o sumedenie de versuri populare.

Benone Sinulescu

Mi-nflorira in gradina
Dintr-o singura tulpina
Un bujor si-o garofita
Un baiat si o fetita.

Consiliile județene sunt sfatuite ca pot lua măsuri pentru amenajarea de alei cu bujori in localitățile pe care le au in subordine.

Foarte multe ţări au una sau mai multe flori naţionale,spre exemplu:

 • Albania -macul roșu 
 • Spania – garoafa
 • Japonia – crizantema
 • Italia – margareta
 • Columbia – orhideea
 • Ungaria – laleaua
 • India – lotusul
 • Ucraina – floarea soarelui
 • Portugalia – Lavandă
 • Rusia – musetel
 • Olanda – lalea
 • Statele Unite ale Americii – trandafir
 • Elveţia – floare de colt

Legenda Bujorului

Și pentru că fiecare floare are o poveste, cu siguranță legenda bujorului vă va determina să alegeți această plantă care în folclorul românesc se construiește pe schema tipică a basmelor și include motive puternice, inclusiv religioase, precum interdicția și încălcarea poruncii, atrăgând după sine pedeapsa. Însă, ca orice poveste folclorică, care are un scop educativ, este de remarcat puterea artei care purifică semnificațiile negative și le transformă în frumusețe în toată regula.

Se spune că demult, într-o pădure de lângă un regat, trăiau niște zâne care nu suportau superficialitatea și ipocrizia muritorilor, așa că de fiecare dată când vreunul îndăznea să le calce domeniul îi transformau fie în bălării, fie în animale sălbatice. Zvonul acesta roia printre oameni, motiv pentru care încercau pe cât posibil să se ferească de pădurea blestemată și mai ales să-și ferească copiii să se aventure prin acea zonă.

Lecția despre zânele cele rele a fost predată și de regele regatului fiului său, Bujor, care ajuns la vârsta adolescenței a fost împins de curiozitate și de spiritul aventurier, așa că a încălcat porunca tatălui său și a pornit pe meleagurile interzise pentru a se convinge de unul singur de veridicitatea poveștii.

Imediat cum a ajuns în pădure a fost cuprins de un somn adânc, iar blestemul zânelor a început să se reverse asupra lui. Fiind însă înduplecate de frumusețea lui, acestea au ales să-l transforme într-o floare, cea mai frumoasă din regat. Cum bujorul înflorește imediat după răsăritul soarelui, iar roua se așează pe florile frumos colorate și înmiresmate, se spune că picăturile de apă sunt lacrimile tânărului Bujor, regretând veșnic că nu a ascultat sfaturile tatălui său.SURSA

CITESTE SI:

adevarat africa amuzant au schimbat lumea caini ceapa cele mai scumpe colturi ale lumii conspiratie craciun CURIOZITATI INCREDIBILE curiozitati oi de vazut fapte nestiute despre oi film woow firme renumite furnici ghinion incredibil ingenios interzis alimente limba romana logo mancare de craciun MESAJE ASCUNDE mesaje din logo mierea miliarde milioane mister nu stiai asta nu stiai asta despre regina OILE pisici razboi regina Elisabeta II-a ritual unic romania romanii violentii scump suntem unici surprinzatoare trib unic in lume viata furnicilor violenta in vorbire