Femeia din România care a fumat zilnic timp de 40 de ani, crezând că țigările sunt „împotriva răcelii”

Maria, o femeie simpa dintr-un sat pitoresc din România, avea un obicei vechi de patru decenii.

Crezând că țigările sunt „împotriva răcelii”

Crezând că țigările sunt "împotriva răcelii"
imagine reprezentativa

Nu, nu era vorba despre croșetat , ci despre fumat. Și nu orice fel de fumat! În fiecare zi, timp de 40 de ani, Maria aprindea o țigară cu convingerea că acest obicei îi ține răceala la distanță. Da, ați auzit bine! Ea credea sincer că fumatul este mai eficient decât ceaiul de tei sau vitamina C.

Cum a început totul?

Totul a început într-o iarnă friguroasă din anii ’70, în comuna sa natală din România, când Maria avea vreo 20 de ani și lucra pe câmp. Într-o zi, una dintre vecinele sale, o adevărată „expertă” în remedii tradiționale, i-a spus că „fumul de țigară îți curăță gâtul de bacterii și te scapă de răceală”. Din acel moment, Maria nu a mai privit niciodată o țigară în același fel. „De ce să iau pastile sau să mă înfășor în pături groase, când pot doar să aprind o țigară?”, și-a spus ea.

Crezând că țigările sunt „împotriva răcelii”

Crezând că țigările sunt "împotriva răcelii"
imagine reprezentativa

Țigara – noul „ceai de mușețel”

Maria și-a început ritualul zilnic cu hotărâre. Dimineața, imediat ce ieșea din casa tradițională românească, aprindea o țigară cu zâmbetul pe buze. „Ăsta e medicamentul meu împotriva răcelii”, le spunea tuturor vecinilor, în timp ce alții o priveau uimiți sau se distrau pe seama ei. „Dacă simțeam că mă ia un pic gâtul sau că începe să mă doară capul, fumam o țigară. Rezolvat! E mai bună ca aspirina!”, explica ea cu mândrie.

Adevărul este că Maria nu s-a îmbolnăvit prea des în acești 40 de ani. Coincidență? Poate. Fumatul ca prevenție? Greu de spus. Dar Maria avea o încredere neclintită în metoda sa.

Vizita la medic

După vreo patru decenii de fumat în „lupta” cu răceala, Maria a decis să meargă la medic pentru o simplă consultație de rutină. Doctorul, după ce a întrebat-o despre obiceiurile ei, a rămas șocat de răspunsul ei sincer: „Fumez zilnic, dom’ doctor, dar doar ca să nu răcesc!”.

Medicul a avut un șoc rapid și, după ce și-a revenit, i-a explicat calm că fumatul, de fapt, nu doar că nu previne răcelile, dar are efecte devastatoare asupra plămânilor și sănătății în general. Maria a rămas uluită. „Cum adică? Am făcut asta ca să mă protejez!”. După ce doctorul i-a făcut un control amănunțit și i-a explicat riscurile reale ale fumatului, Maria a părăsit cabinetul convinsă că era timpul să-și revizuiască „tratamentul”.

Schimbarea de perspectivă

Acum, la 60 de ani, Maria povestește cu umor despre „tratamentul” său pe termen lung. „Ei bine, uite că am scăpat de răceli, dar am primit în schimb o colecție de probleme la plămâni. Nu le recomand nimănui să fumeze, mai ales pentru o așa prostie!”. După acea vizită la medic, Maria a renunțat la țigări și și-a înlocuit obiceiul cu băutul de ceai de ghimbir. „Mai sigur și mai ieftin!”, glumește ea.

Morala poveștii

Deși povestea Mariei poate părea amuzantă, ea este un exemplu perfect al modului în care miturile și sfaturile „de pe la bunica” pot influența sănătatea noastră. Fumatul nu te scapă de răceală, ci doar adaugă alte probleme mai grave pe lista de îngrijorări. Așa că, dacă vreți să evitați răcelile, mergeți pe calea clasică: ceai cald, odihnă și poate o vitamină C. Și, bineînțeles, țineți țigările la distanță!


Crezând că țigările sunt „împotriva răcelii”

Crezând că țigările sunt "împotriva răcelii"
imagine reprezentativa

Aceasta este povestea Mariei din România, care, din convingeri personale și sfaturi nefondate, a ajuns să fumeze ani la rând, dar într-un final a înțeles că sănătatea nu se protejează cu fum. Poate că n-a răcit des, dar plămânii ei cu siguranță nu-i mulțumesc!

Reclamele din acea vreme prezentau fumatul ca un obicei sănătos, ba chiar mai multe branduri de țigări foloseau imagini cu doctori care „recomandau” țigările pentru a inspira încredere​

Citeste si:

Crezând că țigările sunt „împotriva răcelii”

Distribuie mai departe