8 Curiozități necunoscute desre Iran

Iranul, o țară cu rădăcini adânc înfipte în istoria umanității, este un amalgam de tradiții ancestrale și modernitate vibrantă.

collage 1 4 - 999curiozitati.ro

În acest articol, explorăm o serie de curiozități fascinante care ilustrează bogăția culturală, istorică și naturală a Iranului. De la vechimea orașului Susa la inovațiile în chirurgia estetică și până la tradițiile literare profund încrustate în societate, fiecare detaliu reflectă o fațetă unică a patrimoniului său.

Susa este unul dintre cele mai vechi orașe mereu locuite din lume, cu o vechime de peste 6.000 de ani, servind ca fereastră către evoluția civilizației umane prin straturile sale arheologice. În domeniul medicinei, Iranul se remarcă prin lideratul mondial în chirurgia estetică a nasului pe cap de locuitor, fenomen ce reflectă acceptarea largă a chirurgiei cosmetice în societate. Zoroastrismul, una dintre cele mai vechi religii monoteiste, și-a găsit originea aici, influențând tradițiile religioase majore ale lumii.

Orașul subteran Nushabad: Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale ingineriei antice iraniene este orașul subteran Nushabad. Acesta este unul dintre cele mai vechi și cele mai mari așezări subterane din lume, construit pentru a proteja locuitorii de invaziile frecvente și de temperaturile extreme de la suprafață. Complexul este dotat cu canale de aerisire, case și spații publice, întinzându-se pe mai multe nivele subterane.

DALL·E 2024 04 21 10.32.10 A highly realistic and detailed depiction of the ancient underground city of Nushabad Iran. The image should illustrate the engineering marvel of thi 1 - 999curiozitati.ro

Iranul sărbătorește Ziua Națională a Tehnologiei Nucleare pe 9 aprilie, marcând progresele țării în tehnologia nucleară. Această zi subliniază eforturile naționale de a utiliza energia nucleară pentru scopuri pașnice, inclusiv medicină și energi

Tabriz, în secolul al XIII-lea, a fost capitala Ilkhanatului mongol și un centru vital pe Drumul Mătăsii, epocă de schimburi culturale și comerciale importante. Deși Iranul a avansat mult în modernizare, încă menține practici juridice străvechi, inclusiv amputarea manuală pentru anumite infracțiuni, ceea ce stârnește controverse la nivel internațional.

Teheran, capitala țării, este unul dintre cele mai mari orașe din Asia de Vest și un centru de guvernare, cultură și economie. Bucătăria iraniană este renumită pentru diversitatea sa, cu fiecare regiune oferind specialități unice, iar munții Alborz și Zagros sunt un sanctuar crucial pentru leopardul persan, specie pe cale de dispariție.

Deși predominant deșertic, Iranul găzduiește peste 7.000 de specii de plante, multe dintre ele endemice, evidențiind un mediu surprinzător de variat și bogat. Yazd este celebru pentru turnurile sale de vânt, care demonstrează adaptările arhitecturale la climatul arid. În domeniul educației, Iranul se remarcă prin numărul mare de femei în învățământul superior, depășind numărul bărbaților.

DALL·E 2024 04 21 10.33.19 A realistic image of a desert landscape in Yazd Iran showcasing its rich biodiversity with over 7000 plant species many endemic. The scene include 1 - 999curiozitati.ro

În cele din urmă, sărbătoarea Nowruz, Anul Nou persan, marchează echinocțiul de primăvară și simbolizează reînnoirea și speranța. Aceasta, alături de un sistem educațional care plasează femeile în fruntea domeniilor științifice și inginerești, subliniază angajamentul Iranului față de tradiție și modernizare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Distribuie mai departe