10 curiozitati nestiute despre Marea Neagră

Denumirea de Marea Neagră pe care o cunoaștem in zilele noastre este primită de la turci, după ce aceștia au preluat controlul și asupra teritoriilor din jurul ei. Pentru că multă vreme turcii au asociat nordul cu întunericul, aceștia i-au pus mării de la nordul imperiului lor numele de Kara Deniz , adică in traducere Marea Neagră.Se învecinează cu Ucraina la nord, Rusia la nord-est, Georgia la est, Turcia la sud și Bulgaria și România la vest.

1-Fundul Mării Negre este considerat a fi un loc de fosilizare extrem de interesant. La adâncimi mai mari de 200 de metri, aici nu există deloc oxigen. Astfel, toate epavele care au ajuns pe fundul Mării Negre de-a lungul timpului sunt într-o stare perfectă de conservare.

2-Potrivit  expertiilor de la Smithsonian Science Education Center , există două ipoteze pentru un astfel de nume.

  • În timpul lunilor de iarnă, furtuni severe peste Marea Neagră fac ca apa să pară neagră pentru marinari și de aici și numele – Marea Neagră.
  • Cealaltă ipoteză este că obiectele care se îneacă în Marea Neagră (cum ar fi obiecte metalice de pe nave, materii animale sau materii vegetale moarte) și se scufundă până la 150 de metri sau mai mult și rămân acolo destul de mult timp, primesc nămol negru acoperire datorită concentrației mari de hidrogen sulfurat. 
Marea Neagră

3-Descoperirea a fost făcută de dr. Robert Ballard, același om de știință care a descoperit epava Titanicului. Acum aproximativ 7000 de ani, Marea Neagră era un lac de apă dulce, umplut de topituri glaciare. Dar a avut loc o schimbare bruscă a nivelului apei din Marea Mediterană și, prin urmare, a creat un canal care acum este cunoscut sub numele de Bosfor.sursa

4-Există pericolul formării de valuri uriaşe şi în Marea Neagră. Un astfel de fenomen s-a produs în 1901, în zona Mangalia. „Cutremurul a fost în martie 1901 în zona Şabla, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi a produs valuri tsunami în zona Mangalia. Specialistii sunt de parere ca un astfel de cutremur mai poate avea loc peste 400-500 de ani.sursa

5- La o adâncime de peste 200 de metri nu există aproape deloc viață, concentrația de hidrogen sulfurat este foarte mare ,la aceasta adancime.

6-Marea Neagră găzduiește multe insule mai mici. Aceste insule sunt în număr de aproximativ zece și păstrează o varietate incredibilă de floră și faună.

7-Marea Neagră este conectată la Oceanul Atlantic prin Marea Mediterană  și Marea Egee prin diverse strâmtori .

8-Meduzele  au fost introduse în Marea Neagră în 1982 – după 8 ani au ajuns la un numar de aproximativ 900 de milioane de tone.

9-În 2010, un om de stiinta a descoperit un curent de apă salină care curge din Marea Mediterană, prin strâmtoarea Bosfor și de-a lungul fundului mării Mării Negre. Deși de atunci au fost descoperite alte râuri submarine, acesta a fost primul din lume.

10-Potrivit unei teorii, Arca lui Noe a ajuns în Marea Neagră.

În ciuda tuturor misterelor din jurul Mării Negre, rămâne faptul că este o destinație populară printre turiști pe tot parcursul anului. Acesta reunește șase țări și rămâne printre cele mai de dorit locuri pentru o vacanță

CITESTE SI 🔰🔰🔰