20 curiozitati uimitoare despre România

Vă prezentăm 20 curiozitati interesante,si de multi necunoscute despre România.

 1. România este pe locul nouă în lume în ceea ce privește producția de vin.
 2. Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalația proprie a castelului.
 3. Sursa de inspirație pentru Contele Dracula, personaj creat de Bram Stoker, a fost domnitorul Vlad Țepeș, nume provenit din cauza faptului că îi trăgea în țeapă pe dușmanii săi și îi lasă așa de-a lungul drumurilor.
 4. Cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua structură de lemn din Europa este Mănăstirea Peri din localitatea Săpânța, Maramureș. Are o cruce înaltă de 7 metri care cântărește 455 de kilograme în vârful bisericii care are o înălțime de 78 de metri.
 5. Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul trei în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație create de mâna omului, după Canalul Suez și Canalul Panama.
 6. În Munții Carpați se întâlnesc cele mai mari păduri virgine din Europa și adăpostesc peste 400 de specii unice de mamifere, inclusiv Capra Neagră. 60% din populația de urși bruni din Europa trăiește în Munții Carpați din România.
 7. Limba română are o vechime de 1.700 de ani.Româna este singura limbă romanică din Europa de Est
 8. Dunărea are o lungime de 2.850 de kilometri de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră, Germania până la vărsarea în Marea Neagră, unde formează a doua deltă din Europa ca mărime și cea mai bine păstrată: 3540 kilometri pătrați de râuri, canale, mlaștini, lacuri înconjurate de copaci și insule de stuf.
 9. Statuia Regelui Decebal, sculptată într-o stâncă de la Cazanele Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, având 55 de metri înălțime.
 1. Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Prezintă peste 300 de case și construcții, printre care mori de apă și mori de vânt,  prese imense de vin, fructe și ulei, forje hidraulice și multe altele.
 2. Calea Victoriei a fost primul drum construit în București și numit inițial Drumul de lemn. De ce? Pentru că era pavată cu trunchiuri și scânduri de copaci.
 3. Numele „România” provine din cuvântul latin „Romanus” care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman”
 4. România este singura țară din Europa în care Ursul Brun trăiește încă în libertate
 5. Un ghețar masiv subteran se găsește într-una din peșterile României. Se află în peștera Scarisoara și este a doua ca mărime de acest fel din Europa, cu un volum de 75.000 de metri cubi și o vârstă estimată la peste 3.500 de ani.
 6. Dulciurile românești celebre includ papanași, gogosi și covrigi. Țuică este o țuică locală de prune, care va fi întotdeauna faimoasă decât vinul și berea.
 7. România are una dintre cele mai remarcabile rețele de stațiuni balneare din toată Europa. O treime din apele termale și minerale ale continentului se află acolo!
 8. România are cel mai mare cuptor din lume. Folosit în urmă cu peste 6500 de ani, a fost găsit în Câmpeni de către arheologi
 9. Una dintre cele mai mari populații de romi din lume trăiește în România.
 10.  A doua cea mai mare clădire din lume este Palatul Parlamentului României. Este al doilea doar după Pentagonul din Statele Unite.
 11. România este cea mai bogată țară din Europa în resurse de aur.

Citeste si:🔰🔰🔰🔰