Ce a fost primul,oul sau găina?

Să clarificăm o dilemă veche care ne-a făcut pe toți să ne scărpinăm în cap: care a apărut prima, găina sau oul?

găina
Ce a fost primul,oul sau găina? 4

Această întrebare ne-a ținut în suspans la fel cum așteptăm cu nerăbdare finalul unui serial captivant. Dar, avem vești bune! Datorită unor oameni de știință deștepți și tehnologiei avansate, acum avem răspunsul la această întrebare.

Hai să dăm cartea pe față: fără o găină, oul n-ar fi avut nicio șansă. De ce? Pentru că secretul stă într-o proteină fancy numită OV-17 (sau Ovocleidin-17 pentru prietenii apropiați), care e ca un fel de arhitect pentru coaja oului. Această proteină e exclusivitatea ovarelor găinii, fără de care coaja de ou ar fi fost doar un vis frumos. Deci, pe scurt, fără o găină, niciun ou nu ar putea să-și facă debutul pe scena lumii.

Și pentru a adăuga un strop de magie, găinile au o genă specială care le permite să scoată pe bandă un ou cu coajă în mai puțin de 24 de ore. E ca și cum ar avea propriul lor superputere exclusivă, pe care alte păsări doar o pot invidia de pe margine.

Cercetătorii de la universitățile Sheffield și Warwick au intrat în arenă cu un supercomputer (da, adevărate bătălii ale minților) pentru a spiona mai de aproape formarea unui ou. Ei au descoperit că această proteină OV-17 e MVP-ul întregului proces, transformând carbonatul de calciu în cristale de calciu care devin coaja de ou. Practic, fără ea, nicio șansă.

găina

Dr. Colin Freeman, unul dintre cei care au deslușit misterul, a pus punct dezbaterii spunând că, deși mulți credeau că oul a fost primul, dovezi științifice arată că, de fapt, găina a câștigat cursa.

Și dacă te gândești că un ou ar putea să apară așa, din senin, fără un aport găinicesc, te înșeli. Ai nevoie de un duo dinamic (o găină și un cocoș) pentru a crea o genă atât de complexă. Practic, e ca și cum ai încerca să faci o omletă fără ouă. Imposibil!

Și pentru că suntem aici, hai să aruncăm o privire și pe partea spirituală. Biblia spune că toate lucrurile, inclusiv păsările, au fost create în șase zile și că fiecare specie se reproduce după felul său. Deci, dacă ești de partea Bibliei, găina are linia de start înaintea oului.

Găinile, pe lângă faptul că ne-au oferit răspunsul la una dintre cele mai mari dileme ale umanității, ne impresionează și cu diversitatea lor genetică. De la cele ouătoare la cele crescute pentru carne, aceste creaturi cu pene continuă să ne fascineze și să ne hrănească, atât trupul cât și mintea.

găina

Așadar, data viitoare când te gândești la vechea întrebare despre găină și ou, amintește-ți că știința a intrat în ring și a oferit un knockout clar. Găina, cu toate secretele sale proteice și genele unice, merită coroana în această bătălie veche de milenii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

actorii albine amuzant BENEFICII DUS CALD beneficii dus rece beneficiile mierii biblia caini ceapa celebrități conspiratie craciun credinta curiozitati despre telefoane curiozitati elefanti CURIOZITATI INCREDIBILE curiozitati vin de ce aduce ghinion nr 13 elefantii se tem de albine ghinion GLADIATORI iepuri imediat imediat după ce ați atins incredibil indusii ingenios interzis alimente mierea mister nr 13 nu stiai asta oua piramide pisici Povestea punct rosu razboi romania România Secretele telefoanele ne fac prosti vanzare bunica VIN vopsim ouale

Distribuie mai departe