Descopera 9 tradiții de Paste din diferite regiuni ale tarii

România este o țară bogată în traditii de Paște, fiecare zonă având propriile obiceiuri care reflectă identitatea culturală locală. Să aruncăm o privire asupra celor mai interesante tradiții din diferite regiuni.

Tradiții de Paste

tradiții de Paste

1. Bucovina: Ouăle Încondeiate
În Bucovina, decorarea ouălor de Paște este ridicată la rang de artă. Ouăle sunt încondeiate cu motive complexe, precum simboluri geometrice sau religioase. Această tradiție este un adevărat festival al culorilor, iar localnicii își dedică zile întregi pentru pregătirea ouălor încondeiate. În unele sate, se organizează concursuri și târguri pentru a celebra această tradiție.

2. Maramureș: Luminatul la Biserică
În noaptea de Înviere, credincioșii din Maramureș poartă lumânări aprinse și merg la biserică pentru a lua lumină. Slujba de Înviere este urmată de o procesiune până la cimitir, unde sunt aprinse lumânări la mormintele celor dragi. Oamenii rămân la biserică până dimineața, împărtășind bucuria Învierii și gustând din bucatele pascale.

Tradiții de Paste

DALL·E 2024 05 04 12.58.03 In the night of the Resurrection believers in Maramures carry lit candles and walk to the church to receive light. The Easter service is followed by 1 - 999curiozitati.ro

3. Moldova: Învierea cu bucium
În unele sate din Moldova, obiceiul este să se sufle în bucium, un instrument tradițional, pentru a anunța Învierea Domnului. Acest sunet răsună în noaptea de Paște, chemând credincioșii la slujbă. După slujbă, familiile se întorc acasă și ciocnesc ouă roșii, în timp ce rostesc „Hristos a Înviat!”

4. Muntenia: Pomul de Paște
În Muntenia, gospodarii obișnuiesc să decoreze pomul de Paște, o ramură de copac împodobită cu ouă colorate și panglici. Acesta simbolizează viața și renașterea, iar copiii se bucură să-l împodobească în ziua de Paște. Pomul este ținut în casa până după sărbători, când ouăle sunt împărțite prietenilor și vecinilor.

5. Banat: Stropitul fetelor
În Banat, una dintre tradițiile pascale este stropitul fetelor, inspirată din obiceiurile maghiare. Băieții merg din casă în casă pentru a stropi fetele cu parfum sau apă parfumată, iar în schimb primesc ouă colorate și dulciuri. Se spune că această tradiție aduce noroc și sănătate pe tot parcursul anului.

6. Oltenia: „Udatul” în Dunăre
În unele sate dunărene din Oltenia, există obiceiul ca tinerii să se ude reciproc în ziua de Paște. Se crede că această practică simbolizează purificarea și norocul pentru noul an. După stropire, toată lumea se strânge la masa pascală, unde preparatele din miel, pasca și cozonacii domină.

Tradiții de Paste

tradiții de Paste

7. Transilvania: „Plugarul” de Paște
În zona Clujului, „Plugarul” de Paște este o tradiție veche. Un tânăr plugar, ales de comunitate, este purtat pe brațe de consăteni până la biserică, simbolizând începutul sezonului agricol. După slujbă, are loc o petrecere unde plugarul este sărbătorit, iar oamenii se întrec la jocuri și dansuri populare.

8. Dobrogea: „Scoaterea Cărții”
În Dobrogea, există obiceiul „Scoaterea Cărții” în care preotul poartă Evanghelia prin sat pentru a binecuvânta gospodăriile. După trecerea preotului, oamenii pun flori și ramuri de salcie la uși pentru noroc și protecție. Aceasta este o tradiție unică, care combină elemente creștine cu cele păgâne.

9. Delta Dunării: „Împodobirea Altarului”
În Delta Dunării, altarul bisericii este împodobit cu flori proaspete, iar slujba de Înviere are loc sub cerul liber. Comunitatea își împărtășește bucuria Paștelui cântând și rostind rugăciuni, înainte de a se întoarce acasă pentru masa tradițională.

Prin aceste tradiții, România își păstrează viu spiritul Paștelui, oferind un peisaj cultural bogat, divers și autentic.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Distribuie mai departe